Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Bakstenen breedhuis met geschilderd opschrift op poort "Huis gesticht in 1860". Eertijds deel uitmakend van torenuurwerkmakerij (Korenmarkt 6).

Eclectische voorgevel met neo-Vlaamserenaissance-inslag uit eind 19de-begin 20ste eeuw, vier traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel verlevendigd door middel van blauwe hardsteen voor lateien, lekdrempels en diamantkoppen op de penanten. Rechthoekige vensters onder een booglijst, verdiepte boogvelden en borstweringen. Geaccentueerde rechtertravee met brede korfboogpoort (afkomstig van Korenmarkt 6) in bakstenen 19de-eeuwse omlijsting (later gecementeerd); zandstenen neuten, arduinen imposten en sluitsteen en omschrijvende vlakke rechthoekige vensters onder arduinen druiplijst; houtwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw verlevendigd door gietijzeren plantenmotieven. Recentere winkelpui. Gevelaflijning door middel van houten kroonlijst op tandlijst en consoles, onderbroken door dakvensters met tuitgevel, op schouderstukken en bekroond met sierbollen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde