Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Tongeren
Straat Sint-Lutgartstraat
Locatie Sint-Lutgartstraat 1, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie

Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1999.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Jan de Doper met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 30-07-1986.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De pastorie is een sober dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen, gebouwd in 1874.

Historiek

In deze straat bevond zich nabij en ten zuiden van het koor van de Sint-Janskerk, ter hoogte van de huidige pastorie, reeds vóór 1258 een kluis. Deze kluis was eigendom van de stad die ze in 1604 ter beschikking stelde van de Grauwzusters van Sint-Annadal van Diest op voorwaarde dat ze de Tongerse zieken verzorgden. De magistraat schonk ze op 17 augustus 1670 een terrein om een klooster te bouwen naast de voormalige kluis en het kerkhof van de Sint-Janskerk. De goederen werden in 1797 verkocht. In 1869 werd op de plaats van de oude kluis de pastorij van de Sint-Janskerk gebouwd.

Beschrijving

De pastorie is een sober dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen, gebouwd in 1874. Baksteenbouw met verwerking van maaslandse kalksteen voor de plint, de cordon boven de ramen van het gelijkvloers en de lekdrempels van de steekboogvormige vensters. De deur heeft een geriemde, kalkstenen omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen.

De achtergevel is identiek behalve dat de cordon tussen de twee bouwlagen uitgevoerd is in baksteen als een tandlijst met dropmotief. Tegen de achtergevel is een veranda aangebouwd afgedekt met golfplaten.

Via de inkomdeur betreedt men een L-vormige inkomhal met sobere trap met hoekpaal die leidt naar de eerste verdieping. De vloer bestaat uit vierkante tegels in noir de mazy afgewisseld met diagonaal geplaatste, witmarmeren kleine tegeltjes. De hal eindigt links in de woonkamer ter breedte van twee traveeën met sobere stucwerkdecoratie met centraal rosas. Aansluitend ligt het bureau (één travee breed) met eveneens sober stucwerk. Rechts van de gang die loopt van voor- naar achtergevel bevinden zich de keuken en een bergplaats. Via de bergplaats kan men de sacristie bereiken die in het verlengde van de woning gesitueerd is.

Achter het huis bevindt zich een ruime tuin die aansluit bij de Sint-Janskerk en het kerkhof.

  • BAILLIEN D. 1995: Tongeren en zijn straten door de eeuwen heen, Tongeren, 240 en 243-244.
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout, 212.
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002123, Tongeren: Pastorie Sint-Jan-de-Doperkerk (S.N., 1999).

Bron: -

Datum tekst: 2014

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Sint-Lutgartstraat

Sint-Lutgartstraat (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.