erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID: 37369   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37369

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wat achteruitgelegen ten opzicht van de straat en met een ommuurde tuin links. Alleenstaand enkelhuis van vier traveeƫn en twee bouwlagen onder gebogen masardedak met tentdakbekroning (leien; twee oeil-de-boeufs en dakvenster in gebroken fronton), gebouwd eind 19de eeuw in neobarokke stijl.

Bakstenen lijstgevel met hardstenen parement op de eerste bouwlaag, voorzien van een panelenversiering op de penanten. Geblokte motieven van baksteen op de tweede bouwlaag; houten kroonlijst met tandlijst en modillons. Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters. Rechthoekige vleugeldeur met oorspronkelijk houtwerk.

Tegen de rechter zijgevel aanleunend bijgebouw (De Tieckenstraat) onder platdak, met getoogde muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

  • Is deel van
    Tongeren
    Tongeren (Tongeren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Notariswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37369 (Geraadpleegd op 19-05-2019)