Herenhuis Goffinet

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Herenhuis in Maasstijl
Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Tongeren
Straat Sint-Truiderstraat
Locatie Sint-Truiderstraat 1, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Goffinet

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Herenhuis Goffinet

Deze bescherming is geldig sinds 04-05-1944.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant herenhuis in Maasstijl, gelegen op de hoek Sint-Truiderstraat en de Markt. Vóór 1298 bevond zich hier het munthuis, dat rond deze periode werd overgebracht naar de Muntstraat. Het huis werd toen in gebruik genomen als stadhuis met hal der vleeshouwers op het gelijkvloers. Dit gebouw werd in 1519 afgebroken, heropgebouwd in 1520 en gerestaureerd in 1559. Het verdween volledig bij de brand van 1677. Onmiddellijk daarna als privé-woning heropgebouwd.

Beschilderd bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder steil, gebogen wolfsdak (nok loodrecht op de Sint-Truiderstraat; dakkapellen), door middel van muurankers aan de zijde van de markt gedateerd 1680. De gevels zijn voorzien van gesmeed ijzeren muurankers, kalkstenen banden en hoekblokken; de begane grond is gewijzigd; hardstenen nis op de hoek.

De gevel aan de Sint-Truiderstraat telt vier traveeën; twee muurankers op de tweede bouwlaag vormen de initialen V N. Aangepaste vensters (eind 19de eeuw) doch resten van de oorspronkelijke, kalkstenen muuropeningen, en enkele mergelstenen banden in de geveltop. Links een later toegevoegde travee van twee bouwlagen onder zadeldak, met muurankers confer hoofdgebouw, een aangepast venster en een rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting.

De gevel aan de marktzijde telt vier (?) traveeën en is afgelijnd door een hardstenen plint en een geprofileerd, mergelstenen entablement. Muuropeningen confer supra; in de rechtse travee kan men een gedicht rechthoekig venster en een dito kloosterkozijn onderscheiden, beide in een kalkstenen omlijsting met negblokken. Er bevond zich oorspronkelijk een trap die naar de tweede verdieping leidde; hiervan bleven geen sporen bewaard; de omlijsting der deur is nog zichtbaar.

Rechts van deze gevel bevindt zich een inspringend bijgebouw van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak met beschilderde bakstenen gevel, voorzien van houten kozijnen en een kalkstenen bolkozijn op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met ovaalrond, bakstenen bovenlicht.

  • BAILLIEN H., Het Tongerse raadhuis door de eeuwen heen, (Het Oude Land van Loon, 6, 1951, p.66-86).
  • PAQUAY J., Tongeren voorheen. Geschiedkundige schets, Tongeren, 1934, p.223.
  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p.6.
  • ULRIX F., Het voormalige raadhuis van Tongeren. Studie voor een restauratie, Luik, 1973.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Sint-Truiderstraat

Sint-Truiderstraat (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.