Stadhuis Tongeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis Tongeren

• is aangeduid als beschermd monument Stadhuis Tongeren

Beschrijving

Het oorspronkelijke stadhuis, gelegen op de hoek van de markt met de Sint-Truiderstraat werd bij de brand van 1677 verwoest. Er wordt besloten een nieuw stadhuis te bouwen op de Vlasmarkt, op de plaats van de eveneens in 1677 verwoeste lakenhal. De eerste steen wordt gelegd in 1737, door de burgemeesters Willem-Abraham Cours en Jacob Grouwels. Het grootste gedeelte der werken is in 1738 uitgevoerd. Het uitbreken van de Oostenrijkse Successieoorlog onderbreekt het werk, zodat de afwerking pas in 1750 kan gebeuren; de stenen pui wordt in 1750 aangebracht, de binnendeuren in 1755. De architect is waarschijnlijk Pascal Barbier van Luik. Qua stijl sluit het gebouw sterk aan bij het paleis van de prins-bisschoppen te Seraing (begonnen in 1724) en de abdij Sint-Laurent te Luik (verblijf van de abt, begonnen in 1727).

Alleenstaand gebouw waarvan de voorgevel zeven, de zijgevels zes en de achtergevel vijf traveeën telt; drie bouwlagen hoog. Schilddak (leien). De benedenverdieping is opgevat als sokkel voor de twee verdiepingen erboven, en afgelijnd door een geprofileerde kordonlijst.

Baksteenbouw met afwerking van kalksteen (plint, hoekblokken, omlijstingen der muuropeningen). De middentravee van elke gevel is een risaliet, afgelijnd met hoekstenen. In de voorgevel is dit risaliet bekroond met een driehoekig fronton voorzien van kalkstenen timpaanvulling, met wapenschild van prins-bisschopbouwvergunning Georges-Louis de Berghes, gedeeltelijk weggehakt in 1789 door de Luikse patriotten; datering ANNO/ 1738. De muuropeningen der benedenverdieping zijn getoogd binnen rechthoekige geblokte omlijstingen. De ingang bevindt zich op de tweede bouwlaag, centraal in de voorgevel en is bereikbaar via een dubbele kalkstenen steektrap; rondboogpoort in een rechthoekige, geprofileerde omlijsting met druiplijst, sluitsteen en imposten; erboven een balkon met gesmeed ijzeren hek. Getoogde vensters in een geblokte omlijsting met hanenkamvormige latei. Gekorniste, geprofileerde kroonlijst van kalksteen.

Interieur: de begane grond is voorzien van barokgewelven en een schouw met Delftse tegels. De inrichting van de eerste verdieping dateert uit het midden van de 18de eeuw en is uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl; schouwen van marmer en stucwerk; eiken kast en lambrizering in Luikse Lodewijk XV-stijl. De tweede verdieping werd pas in 1789 afgewerkt: eiken trap (1789); eiken archiefkast in Lodewijk XVI-stijl. De feestzaal is voorzien van stucwerk van 1815.

• BAILLIEN H.,L'Hôtel de Ville de Tongres, (Bulletin trimesteriel du Credit communal de Belgique, 83, 1968, p.31-34).
  • PAQUAY J., Tongres. Monographie illustrée, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 31, 1913, p.19-111).
  • PERREAU A., Tongres et ses monuments, Tongeren, 1849, p. 166-169.