erfgoedobject

Kanunnikenhuis

bouwkundig element
ID
37402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37402

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kanunnikenhuis VI, waarvan de ligging de oorspronkelijke rooilijn van het Klooster aangeeft. Het oorspronkelijke gebouw werd gedeeltelijk verwoest bij de brand van 1677, en door kanunnik de Poilvache heropgebouwd. Tussen 1751 en 1789 werd het volledig herbouwd door kanunnik Vermeylen in zijn huidige vorm.

Alleenstaand gebouw, gelegen in een ommuurde tuin, bereikbaar via een inrijhek tussen geblokte kalkstenen pijlers met vaasbekroning.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (kunstleien), geflankeerd door twee bijgebouwen van elk twee traveeën en anderhalve bouwlaag, eveneens onder wolfsdak. De kern van het gebouw klimt op tot de eerste helft van de 17de eeuw (mergelstenen hoekbanden), de ordonnantie is in classicistische stijl van circa 1770. Bakstenen lijstgevels, voorzien van mergelstenen steigergaten en twee muurankers die de initialen P L vormen. Getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen.

Rechts, een later toegevoegd (eerste helft 19de eeuw) dienstgebouw onder platdak, voorzien van bakstenen rondboogpoorten.

  • ULRIX E., Les rues de Tongres à travers les siècles, Tongeren, 1904, p.21.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kanunnikenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37402 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.