erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37420
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met kern van circa 1770; de dienstgebouwen zijn sterk aangepast. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de westvleugel, de enige die samen met de woonhuisvleugel belangrijke resten behield van de oorspronkelijke toestand.

Woonhuis in de noordvleugel, één bouwlaag hoog en onderkelderd in het westelijke gedeelte (terreinhelling). Van de oorspronkelijke muuropeningen bleven een aantal getoogde vensters in vlakke kalkstenen omlijsting met sluitsteen bewaard. Kaasrek tegen de erfzijdegevel.

In de westvleugel, inrijpoort onder houten latei.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37420 (Geraadpleegd op )