erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37440
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37440

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met oude kern in vakwerkbouw (schuur), aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, 1898 en begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen, golfplaten), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een poortgebouw in de zuidelijke hoek; omhaagde moestuin aan straatzijde, achter de zuidoostvleugel. Korfboogvormige inrijpoort (eerste helft van de 19de eeuw) in een hardstenen omlijsting met negblokken.

Woonhuis in de zuidwestvleugel, volledig aangepast begin 20ste eeuw, met aansluitend, recent aangepast woongedeelte.

Stal uit de eerste helft van de 19de eeuw in de zuidoostvleugel, voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijsting. Noordwestelijke stalvleugel voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen en gedateerd 1898 door middel van muurankers.

Dwarsschuur in de noordoostvleugel; vakwerk met bakstenen vullingen; rechthoekige poort; aansluitende stal van 1898.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37440 (Geraadpleegd op )