erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37443

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve met woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; dienstgebouwen gebouwd of aangepast in de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een inrijpoort in de oostvleugel. Rondboogvormige poort in een vlakke, hardstenen omlijsting met negblokken.

Ten westen, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, voorzien van getoogde muuropeningen in een vlakke, hardstenen omlijsting met sluitsteen. In de travee links ervan, korfboogpoortje met doorgang naar de velden: vlakke, hardstenen omlijsting met imposten.

De stal in de zuidvleugel behield zijn oorspronkelijke, rechthoekige muuropeningen in vlakke, hardstenen omlijsting; de stal naast de inrijpoort en de dwarsschuur werden aangepast eind 19de eeuw en in de 20ste eeuw.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37443 (Geraadpleegd op 20-06-2021)