Parochiekerk Sint-Hubertus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Henis
Straat Sint-Huibrechtsstraat
Locatie Sint-Huibrechtsstraat 1, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Hubertus

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoromaanse, pseudo-basilicale kerk met toren in overgangsstijl, gelegen binnen een ommuurd kerkhof, op een hoogte met vrij sterke helling aan de zuidoost- en zuidzijde, en hier bereikbaar via een trap.

De toren dateert uit de 13de eeuw en werd in 1421-1422 gerestaureerd, schip en koor zijn van 1856-1858.

De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde, vierkante westtoren, en een koor van twee rechte traveeën met halfronde sluiting, geflankeerd door sacristieën.

De toren is opgetrokken uit breuksteen; plint afgewerkt met mergel- en kalksteen; hoekbanden, band en vensteromlijstingen van mergelsteen, de hoekbanden onderaan van kalksteen. Aan de noord- en zuidzijde: tweelichten (galmgaten) met driepasbogen en deelzuiltje binnen een mergelstenen rondboog; geprofileerde, mergelstenen kroonlijst. In de westgevel twee smalle venstertjes met negblokken, het onderste met driepasboog; het portaal is een 19de-eeuwse toevoeging in neoromaanse stijl. Tentdak (leien).

Het schip is van baksteen, onder zadeldak en lessenaarsdak (leien); kalkstenen plint; mergelsteen voor de ornamenten, de hoekbanden en het maaswerk der ingediepte, bakstenen rondboogvensters. Sacristieën in dezelfde stijl, onder lessenaarsdak.

Bepleisterd interieur, overwelfd door middel van kruisribgewelven tussen rondbooggordelbogen op schalken; de beuken zijn gescheiden door een rondboogarcade op zuilen met sokkel van kalksteen; straalgewelf boven het koor.

Mobilair: is uit de tweede helft van de 19de eeuw. Grafkruisen tegen de zuidgevel (buitenzijde) uit 12de eeuw.

  • DANIELS & PAQUAY J., Inventaire archéologique des objets existant dans les édifices publics. Canton de Tongres, Hasselt, 1914, vol.I, p.41-44.
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Tongeren, Brussel-St.-Truiden, 1976, p.64-65.
  • THYS C., Le Chapitre de Notre-Dame à Tongres, Antwerpen, 1889, vol.III, p.342-352.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Henis

Henis (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.