erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37455
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37455

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, uit midden 19de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en in 1920. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf, bereikbaar via een inrijpoort in de straatvleugel.

Laatstgenoemde vleugel is op de sluitsteen der inrijpoort gedateerd 1858, en omvat tevens het woonhuis (vier traveeën en twee bouwlagen). De gecementeerde gevel is voorzien van een korfboogvormige inrijpoort in een verankerde kalkstenen omlijsting met negblokken, en van rechthoekige vensters.

De dienstgebouwen en de muuropeningen aan erfzijde schijnen te dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, het noordelijk gedeelte van 1920.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37455 (Geraadpleegd op )