erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37477
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37477

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met kern uit de 17de eeuw, doch aangepast in 1827 (sluitsteen inrijpoort): uit deze periode dateert de ordonnantie van het woonhuis; de dienstgebouwen werden in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van getoogde muuropeningen.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf, bereikbaar via een inrijpoort in de noordoostvleugel. Laatstgenoemde is een verankerde, kalkstenen korfboogpoort met negblokken, aan de erfzijde een verankerde, bakstenen poort van dezelfde vorm.

Naast de inrijpoort, in dezelfde vleugel, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, aan de straatzijde voorzien van rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters; de benedenvensters zijn mogelijk aangepaste kruiskozijnen in een vlakke kalkstenen omlijsting, waaruit de onderverdeling werd verwijderd; bakstenen bovenvensters (strek). Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van een giet- en gesmeed ijzeren hek.

In de zuidwestvleugel bevindt zich de dwarsschuur; de andere delen worden ingenomen door stallen. Al deze gebouwen zijn voorzien van getoogde, bakstenen vensters en getoogde deuren in een rechthoekige hardstenen omlijsting. Korfboogvormige, bakstenen rondboogpoort met verankerde boog.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37477 (Geraadpleegd op )