Tumulus

• is aangeduid als beschermd monument Tumulus

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Tumuli met omgeving

Beschrijving

Tumulus gelegen aan het kruispunt met de straat Koninksem naar Piringen. In 1747 reeds onderzocht in opdracht van Lodewijk XV. Circa 1850 gedeeltelijk afgegraven.

• AMAND M. & NOUWEN R., Gallo-romeinse tumuli in de civitas Tungrorum, Hasselt, 1989 (Publicaties van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum Tongeren; 40), p.32.
  • KLOK R.H.J. & BRENDERS F., Reisboek voor Romeins Nederland en België, Haarlem-Antwerpen, 1981, p.121.
  • PAQUAY J., Les paroisses de l'ancien concile de Tongres y compris les conciles de Hasselt et Villers-L'Evêque démembrés du même concile, (Bulletin de la Société d'Art et d'Histoire du Diocèse de Liège, 18, 1909, p.71-75).
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis der kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren.15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.219.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda