erfgoedobject

Pastorie Sint-Pietersparochie

bouwkundig element
ID
37484
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37484

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) naar ontwerp van architect H. Jaminé, uit het laatste kwart van de 19de eeuw en gerenoveerd in 1902.

Beschrijving

Bakstenen gebouw met lijstgevel. De rood geschilderde voorgevel is voorzien van korfboogvormige vensters met dito kalkstenen druiplijsten op de verdieping en met rechthoekige kalkstenen druiplijsten op het gelijkvloers. De vensteropeningen zijn voorzien van oorspronkelijk houtwerk. Imposant middenrisaliet, afgelijnd met geblokte, kalkstenen hoekbanden en bekroond met een korfboogvormig raam in de top van de puntgevel. Zijgevels met aandaken, muurvlechtingen en pinakels op de schouderstukken. In de achtergevel is de kalkstenen ornamentering niet aanwezig.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling met centrale gang aan weerszijden uitgevend op twee achter elkaar gelegen vertrekken. Sobere interieurafwerking.

Pastorietuin

Voortuin langs de voorzijde afgesloten met laag, gecementeerd muurtje met geprofileerde, kalkstenen afdeksteen en doorgang gemarkeerd door twee lage kolommen bekroond met pinakels in maaslandse kalksteen. Rechts wordt de voortuin afgesloten met een langwerpig, bakstenen gebouw met twee korfboogvormige ramen en deur onder zadeldak (pannen).

  • BAILLIEN D. 1995: Tongeren en zijn straten door de eeuwen heen, 187-188.
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout, 271-272.

Bron: Beschermingsdossier DL002088, Tongeren: Sint-Pieterskerk, kerkhofmuur (digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Pietersparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37484 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.