Teksten van Pastorie Sint-Pietersparochie

Pastorie Sint-Pietersparochie ()

Neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) naar ontwerp van architect H. Jaminé, uit het laatste kwart van de 19de eeuw en gerenoveerd in 1902.

Beschrijving

Bakstenen gebouw met lijstgevel. De rood geschilderde voorgevel is voorzien van korfboogvormige vensters met dito kalkstenen druiplijsten op de verdieping en met rechthoekige kalkstenen druiplijsten op het gelijkvloers. De vensteropeningen zijn voorzien van oorspronkelijk houtwerk. Imposant middenrisaliet, afgelijnd met geblokte, kalkstenen hoekbanden en bekroond met een korfboogvormig raam in de top van de puntgevel. Zijgevels met aandaken, muurvlechtingen en pinakels op de schouderstukken. In de achtergevel is de kalkstenen ornamentering niet aanwezig.

Interieur

Traditionele dubbelhuisindeling met centrale gang aan weerszijden uitgevend op twee achter elkaar gelegen vertrekken. Sobere interieurafwerking.

Pastorietuin

Voortuin langs de voorzijde afgesloten met laag, gecementeerd muurtje met geprofileerde, kalkstenen afdeksteen en doorgang gemarkeerd door twee lage kolommen bekroond met pinakels in maaslandse kalksteen. Rechts wordt de voortuin afgesloten met een langwerpig, bakstenen gebouw met twee korfboogvormige ramen en deur onder zadeldak (pannen).

• BAILLIEN D. 1995: Tongeren en zijn straten door de eeuwen heen, 187-188.
  • SCHLUSMANS F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout, 271-272.

Bron: Beschermingsdossier DL002088, Tongeren: Sint-Pieterskerk, kerkhofmuur (digitaal dossier)

Pastorie ()

Neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit eind 19de, begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw, de lijstgevel voorzien van korfboogvormige vensters met hardstenen druiplijsten en een dito deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk. Middenrisaliet, afgelijnd met hardstenen hoekbanden en bekroond met een dakvenster in puntgevel. Zijgevels afgewerkt met aandaken, muurvlechtingen en pinakels op de schouderstukken.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda