erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37490

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met oude kern in vakwerkbouw (schuur), aangepast midden 19de eeuw en eind 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de westvleugel (straatzijde): rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met sluit- en aanzetstenen en geprofileerde imposten (midden 19de eeuw); de datering 1893 werd waarschijnlijk later aangebracht en verwijst naar de aanpassing van woonhuis en stallen.

Woonhuis in de noordvleugel, twee bouwlagen en aan de erfzijde drie traveeën; de zijgevel aan straatzijde behield de oorspronkelijke vensters: rechthoekige in hardstenen omlijsting met lekdrempel. Voor- en achtergevel werden eind 19de eeuw van getoogde muuropeningen voorzien.

De stalvleugels ten noorden. en zuiden van het erf, en het dienstgebouw in het verlengde van de inrijpoort werden alle in voormelde periode grondig aangepast.

Dwarsschuur ten oosten, met behouden stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, een luifelvormige verlenging van het dakschild, en een rechthoekige poort in houten omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37490 (Geraadpleegd op )