Herstappeltombe

archeologisch geheel

Beschrijving

Zogenaamde Herstappeltombe of Tombe de Herstappe, monumentale Romeinse tumulus met een doorsnede van 32 meter en een hoogte van 8 meter. Door F. Huybrigts onderzocht in 1895, doch leeg aangetroffen; er werden sporen ontdekt van vroegere opgravingen, waarschijnlijk boringen door Franse soldaten in de 17de eeuw.

• AMAND M. & NOUWEN R., Gallo-romeinse tumuli in de civitas Tungrorum, Hasselt, 1989 (Publicaties van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum Tongeren; 40), p. 32.
  • BAUWENS-LESENNE M., Bibliografisch repertorium van de oudheidkundige vondsten in Limburg, behoudens Tongeren-Koninksem (vanaf de vroegste tijden tot de Noormannen), Brussel, 1968, p.183.
  • Chevalier de BEAURAIN , Histoire militaire de la Flandre depuis l'année 1690 jusqu'en 1694 inclusivement, Parijs, 1755, p.274, pl.10.
  • de LOE A., Rapport sur les recherches et les fouilles exécutées par la société pendant l'exercise de 1902. La "Tombe de Herstappe" à Lowaige (province de Limbourg), (Annales de la Société d'Archéologie de Bruxelles, 17, 1903, p.124-127.
  • KLOK R.H.J. & BRENDERS F., Reisboek voor Romeins Nederland en België, Haarlem-Antwerpen, 1981, p.122.
  • VAN DOORSLAER, A., Repertorium van de begraafplaatsen uit de Romeinse tijd in Noord-Gallië, Brussel, 1964, vol.I, p.137.

Aanvullende informatie

Op de Ferrariskaart ligt de ‘Tombe d’Herstappe’ langs de steenweg naar Tongeren omgeven door uitgestrekte akkers. In de 19de eeuw wordt de steenweg aangeduid als ‘Ancienne Chaussée Romaine’. Tot vandaag ligt de met gras begroeide tumulus in een open landbouwgebied zonder bebouwing zodat dit een visueel markant element vormt in het landschap.