erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37513

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met kern uit de 17de eeuw (poortgebouw met aanleunende gedeelten en woonhuis), aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw en midden 19de eeuw; grondige restauratie en aanpassing van de gevels aan erfzijde is aan de gang.

Witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf, bereikbaar via het poortgebouw in de westvleugel. 17de-eeuws poortgebouw met flankerende dienstgebouwen; verankerde rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting met negblokken.

Ten noorden, woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag, met kern uit de 17de eeuw, deur straatzijde van circa 1770 (getoogd, in kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen), en rechthoekige vensters onder hardstenen latei uit midden 19de eeuw.

Zuidstalvleugel met uitzicht uit midden 19de eeuw: rechthoekige muuropeningen, de deuren in vlakke kalkstenen omlijsting.

Aangepaste dwarsschuur ten oosten. Rechthoekige poort onder houten latei.

In de noordwesthoek, gevormd door het wat achteruitspringende woonhuis en de westvleugel: kapel van één travee onder zadeldak (tweede helft 19de eeuw); rechthoekige deur onder houten latei ingeschreven in een verdiept, rondboogvormig gevelvlak.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37513 (Geraadpleegd op )