erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37514
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37514

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, gedateerd 1820, 1858 en 1862. Bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een rechthoekige erf, bereikbaar via een inrijpoort in de westvleugel. Rondboogvormige inrijpoort in een verankerde kalkstenen omlijsting met negblokken; aan de erfzijde een rechthoekige poort onder houten latei; sporen van vakwerkbouw en een duifhuis.

Het L-vormig woonhuis van twee bouwlagen vormt de zuidwesthoek van het erf; op een gevelsteen aan straatzijde gedateerd 1820; uit deze periode dateren de rechthoekige vensters aan straatzijde, in een vlakke kalkstenen omlijsting (oorspronkelijk beluikt); de vensters met hardstenen latei en lekdrempel dateren van een aanpassing uit het midden van de 19de eeuw.

Op het woonhuis aansluitende stal en tegenoverliggende stal (noordzijde) uit 1862 (datering op een gevelsteen in de noordstalvleugel). Recente aanpassing der muuropeningen.

Dwarsschuur, gedateerd 1858, ten oosten. Korfboogpoort in een verankerde hardstenen omlijsting.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37514 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.