Kasteel Rosmeulen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Nerem
Straat Neremstraat
Locatie Neremstraat 229, 241, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Rosmeulen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neorococogebouw uit begin 20ste eeuw, gelegen temidden van een park met vijver, afgesloten door een gesmeed ijzeren hek tussen hardstenen pijlers; een oprit, geflankeerd door een balustrade met sfinxen verbindt het inrijhek met het gebouw.

De gevels van het grosso modo rechthoekig gebouw, twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), zijn sterk geprofileerd door een grote verscheidenheid aan in- en uitspringende elementen (rislaieten, erker, torenachtige uitbouw onder koepeldak, zuilengalerij). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn voorzien van korfboogvormige muuropeningen (fraai houtwerk en smeedijzer) en overvloedige stucwerkdecoratie.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Nerem

Nerem (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.