Koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tongeren
Deelgemeente Nerem
Straat Neremstraat
Locatie Neremstraat zonder nummer, Tongeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tongeren (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Tongeren (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw, gelegen aan de bedding van de voormalige spoorlijn Tongeren-Luik. Langgestrekt gebouw met art-nouveau-inslag, bestaande uit een centraal gedeelte met inkomhal, geflankeerd door lagere gebouwen en links een torenachtige constructie van vijf en een halve bouwlaag.

Bakstenen gebouwen onder platte daken, de gevels geritmeerd door de verdiepte, verticale vensterregisters en de doorgetrokken lateien der vensters. De inkomhal vertoont een rechthoekig portaal, decoratief gebruikt als sokkel voor het reusachtige roosvenster, dat het volledige middengedeelte van de gevel beslaat, en voorzien is van een metalen roedeverdeling, geschikt in golvende lijnen, en bovenaan bekroond is met een mijtervormig reliëf met voorstelling van een eekhoorn.

Laadkaaien aan de achtergevel. Het terrein wordt betreden via een gesmeed ijzeren hek met art-nouveau-inslag, naast de portierswoning.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1990

Relaties

maakt deel uit van Nerem

Nerem (Tongeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.