erfgoedobject

Koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw

bouwkundig element
ID
37516
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37516

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw, gelegen aan de bedding van de voormalige spoorlijn Tongeren-Luik. Langgestrekt gebouw met art-nouveau-inslag, bestaande uit een centraal gedeelte met inkomhal, geflankeerd door lagere gebouwen en links een torenachtige constructie van vijf en een halve bouwlaag.

Bakstenen gebouwen onder platte daken, de gevels geritmeerd door de verdiepte, verticale vensterregisters en de doorgetrokken lateien der vensters. De inkomhal vertoont een rechthoekig portaal, decoratief gebruikt als sokkel voor het reusachtige roosvenster, dat het volledige middengedeelte van de gevel beslaat, en voorzien is van een metalen roedeverdeling, geschikt in golvende lijnen, en bovenaan bekroond is met een mijtervormig reliëf met voorstelling van een eekhoorn.

Laadkaaien aan de achtergevel. Het terrein wordt betreden via een gesmeed ijzeren hek met art-nouveau-inslag, naast de portierswoning.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37516 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.