erfgoedobject

Winning Jadoul

bouwkundig element
ID
37518
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37518

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winning Jadoul
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk gesloten hoeve, daterend uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw en in de jaren 1960 grondig aangepast, op de schuur en gedeelten van het woonhuis na.

Woonhuis in de noordwestelijke vleugel, gedateerd 1610 of 1670 op een kapelletje in de zijgevel. De voor- en achtergevel waren tot circa 1960 in stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Bakstenen zijgevel (verlaagd), voorzien van gesmeed ijzeren muurankers, mergelstenen banden en dito hoekbanden.

Dwarsschuur in de zuidoostelijke vleugel, verlaagd bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), op een gevelsteen gedateerd 1663. Gesmeed ijzeren muurankers en mergelstenen afwerking der zijgevels. Plint van silex en mergelsteen. Rechthoekige deuren in houten omlijsting en rechthoekige poort onder houten latei.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winning Jadoul [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37518 (Geraadpleegd op )