erfgoedobject

Gesloten hoeve Levrette

bouwkundig element
ID
37533
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37533

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve uit de eerste helft of het midden van de 19de eeuw, met oudere 17de-eeuwse kern, zichtbaar in de mergelstenen banden in de linkerzijde van woonhuis en stallen.

Bakstenen gebouwen gelegen rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort, centraal gelegen ten opzichte van de gebouwen aan de straatzijde (zadel- en wolfsdak, mechanische pannen). Deze omvatten van links naar rechts het woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, de inrijpoort en een bergplaats/wagenhuis. Haaks op het woonhuis, stallen, dwarsschuur en overige dienstgebouwen gegroepeerd omheen het erf.

Het woonhuis is een boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, voorzien van rechthoekige muuropeningen, beluikte rechthoekige vensters, met kalkstenen latei en lekdrempel op de eerste bouwlaag, met strekse ontlastingsboog en lekdrempel op de tweede bouwlaag. Deur in een vlakke kalkstenen omlijsting.

In een puntgevelvormig risaliet, rondboogvormige inrijpoort met posten van kalksteen en uitspringende negblokken.

Rechts van de inrijpoort, twee blinde bakstenen rondbogen met imposten, waarbinnen twee rechthoekige lage poorten onder metalen I-balk (eind 19de eeuw).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Levrette [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37533 (Geraadpleegd op )