is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Gertrudis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Gertrudis
Deze vaststelling was geldig van tot
Moderne kruiskerk, in 1940-1941 gebouwd naar ontwerp van J. Deré ter vervanging van een classicistische zaalkerk, in 1819 op haar beurt gebouwd ter vervanging van een oudere mogelijk romaanse of vroeg-gotische kerk, die in de loop van de 18de eeuw bouwvallig geworden was. De vroeg-gotische toren (13de eeuw) bleef behouden.
De plattegrond beschrijft een kruiskerk met voorstaande, vierkante toren. Massieve toren van silex met gebruik van verschillende soorten materialen, waaronder Romeins; mergelstenen banden en hoekbanden; restauraties van baksteen. Ingesnoerde naaldspits (leien). Rondboogvormige galmgaten op elke zijde, behalve aan de zuidoostzijde, waar zich een spitsboogvenster met maaswerk bevindt.
Bakstenen schip onder zadeldaken, voorzien van rondboogvensters. De toren is voorzien van een kruisribgewelf van mergelsteen, twee van de kraagstenen versierd met een maskerkop.
Mobilair: Schilderij met voorstelling van de Opwekking van Lazarus, doek (begin 17de eeuw); schilderij met voorstelling van de Gedaanteverandering op de berg Tabor, doek (begin 17de eeuw). Beeldengroep, Calvarie, gepolychromeerd hout (begin 16de eeuw); beeld van Sint-Gertrudis, gepolychromeerd hout (midden 16de eeuw).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)