Kasteel van Burghoven met hoeve

Beschrijving

Herenhuis uit het midden van de 19de eeuw met aansluitend een gesloten hoeve uit dezelfde periode, gelegen in een ruim park met enkele merkwaardige bomen (onder meer beuken) en afgesloten door een inrijhek tussen arduinen pijlers.

Herenhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen (in de tweede helft van de 19de eeuw met een halve bouwlaag over de voorgevel verhoogd) onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, de lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. De deur werd, eveneens in de tweede helft van de 19de eeuw, vergroot en van een glazen luifel voorzien.

In de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw werd ten zuiden, haaks op dit gedeelte, een tweede woonhuis gebouwd, met voorgevel naar de zuidzijde. Twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak en een hoektoren van twee traveeën en twee en een halve bouwlagen onder tentdak (leien). Bakstenen lijstgevels op een verhoogde begane grond. Getoogde muuropeningen met hardstenen afwerking. Vleugeldeur met gietijzeren hek; initialen A R.

De hoevegebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf. Bakstenen, aan erfzijde witgekalkte gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw en de tweede helft van de 19de eeuw.

Merkwaardig bakstenen poortgebouw ten zuiden. Bakstenen korfboogpoort in een hoog gebouw, de gevels aan beide zijde bekroond met een driehoekig fronton.

Woonhuis in de zuidwesthoek, met aansluitend de stallen. Dwarsschuur ten noorden van het erf. Grotendeels getoogde, bakstenen muuropeningen.