erfgoedobject

Gemeentehuis van Riksingen en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
37538
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37538

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl.

Bakstenen gebouw, voorzien van geblokte pilasters aan de hoeken en de middentravee. Getoogde bakstenen vensters met doorlopende hardstenen lekdrempels en druiplijsten van gesinterde baksteen. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting.

Haaks aangebouwd op de achtergevel, schoolgebouw van oorspronkelijk drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, verlengd aan de rechterzijde. Grote rondboogvensters en dito deur, voorzien van druiplijsten van gesinterde baksteen en metalen roedeverdeling.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Riksingen en gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37538 (Geraadpleegd op )