Winkel-woonhuis Den Bonten Os

Gemeente Mechelen

is beschermd als monument Winkel-woonhuis Den Bonten Os

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis Den Bonten Os

Typologiewinkels
Dateringderde kwart 18de eeuw

Beschrijving

Zogenaamd den Bonten Os, vergelijk bouwaanvraag en gevelsteen boven pui met jaartal 1774 en gebeeldhouwde os. Diephuis met klokgevel van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (kunstleien).

Heden gecementeerde voorgevel met steekboogvormige bovenvensters in geprofileerde arduinen omlijsting. Verschillende ordonnantie in geveltop: volgens bouwaanvraag van 1774 tweeledig met twee getoogde vensters en gelijkaardig zoldervenster; heden met centraal schouderboogvenster tussen flankerende oculi in vlakke omlijsting. Topaflijning door middel van gebogen zandstenen lijst met gestrekte uiteinden, schouderstukken als voluten uitgewerkt. Arduinen winkelpui met steekboogdeur in geprofileerde kwartholomlijsting met hoge neuten en uitgewerkte sluitsteen; verbrede vensters.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 71.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie