Klooster der ongeschoeide karmelietessen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Dijle
Locatie Dijle 17A, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster der ongeschoeide karmelietessen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Klooster der ongeschoeide karmelietessen, zusters theresianen.

Hoekcomplex, ten noorden begrensd door de Kaardenstraat, opgetrokken in 1850 na opheffing van hun eerste klooster in de Sint-Janstraat (1783). Oorspronkelijk stond hier in de 16de eeuw het "Hof van Vlaanderen", met uitgang in de nu verdwenen Vlaanderenstraat die de Kaardenstraat met de Adegemplaats verbond. Eind 15de eeuw werd dit hof uitgebreid tot de Dijle-oever; begin 16de eeuw eigendom van Arnold van Diest, die het in 1520 aan Karel V verkocht voor inrichting van een artilleriehuis: daartoe bouw van twee parallelle dwarsvleugels tot aan de Dijle. Complex na Oostenrijks bewind als nationaal goed verkocht en afgebroken. In 1845 grond opgekocht door de zusters theresianen; voltooiing klooster in 1850, kerk ingewijd in 1870.

Het kloosterpand, ontoegankelijk voor niet-religieuzen, omvat vier vleugels gerangschikt rondom een rechthoekige binnenplaats.

Westvleugel: gebouwencomplex rondom driehoekig koertje. Aangepaste bakstenen straatgevel van twee bouwlagen met ongelijke travee-indeling onder zadeldak (kunstleien); deels gedichte en deels licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Gecementeerde rechterzijgevel van een bouwlaag en twee traveeën, getraliede rondboogvensters.

Zuidvleugel: kloosterkerk schuin achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn met ommuurd voortuintje. Eénbeukige neoclassicistische kerk van vijf traveeën, verlicht door spitsboogvormige vensters met rechthoekig afgesloten koor. Baksteenbouw voorheen vermoedelijk bepleisterd; beschilderde natuurstenen gevelornamenten. Tweeledige pilastergevel met markante hoofdgestellen en bekronend driehoekig fronton. Begane grond met rechthoekige deur in geriemde omlijsting onder bekronend driehoekig fronton op consooltjes, flankerende blinde rondboognissen. Op de tweede bouwlaag een centrale rondboognis met beeld van de Heilige Jozef met Kind; balustrade tussen de basementen van de Korinthische pilasters. Fronton afgelijnd door houten kroonlijst op klossen.

Interieur met tweeledige opstand: gedrukte kruisoverwelving op breed entablement met tandfries en pilasters met Korinthische kapitelen. Muurschilderingen in het koor. Aanpassingswerken met verlaagd pseudo-plafond en gedeeltelijk vernieuwd interieur.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dijle

Dijle (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.