erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37557

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, met oude kern uit de tweede helft van de 17de of eerste helft 18de eeuw (silexblokken, venster woonhuis), waarvan de gebouwen de hoek vormen met de Wilstraat. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen voor de oudere gebouwen), gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm.

In de zuidoostvleugel, rondboogvormige inrijpoort in een venankerde kalkstenen omlijsting met negblokken en schamppalen; erboven een geprofileerde (neo- ?) gotische spitsboognis met bladwerkversiering.

In de oosthoek en zuidoostvleugel, L-vormig woonhuis van vijf traveeën (straatgevel) en twee en een halve bouwlaag; verhoogde begane grond met keldergaten en een rechthoekige kelderdeur in vlakke, kalkstenen omlijsting tussen de twee rzechtse traveeën. De benedenvensters (begin 19de eeuw) zijn rechthoekig in een vlakke kalkstenen omlijsting (gerestaureerd); later toegevoegde lekdrempels; oorspronkelijk beluikt (duimen). De muuropeningen der bovenverdieping worden door een gevelsteen gedateerd L.E.E./ 1854; bakstenen vensters (strek) met hardstenen lekdrempels, en halfronde bovenvensters.

Aan erfzijde behield het woonhuis gedeelten van haar silexplint, een bolkozijn en een klein rechthoekig venster (tweede helft van de 17de of eerste helft 18de eeuw) in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en diefijzers (bolkozijn); verankerde lateien. Merkwaardige deur in kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal, met geprofileerde imposten en licht uitspringende sluitsteen.

De dienstgebouwen zijn grotendeels recent of sterk aangepast, behalve de zuidweststal; deze behield gedeelten van zijn silexplint, twee gekoppelde deurtjes in een vlakke kalkstenen omlijsting waarboven telkens een halfrond bovenlicht, een rechthoekig laadvenster in vlakke kalkstenen omlijsting en een getoogde deur in kalkstenen omlijsting met sluitsteen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Semi-gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37557 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.