erfgoedobject

18de-eeuws dienstgebouw van hoeve

bouwkundig element
ID
37560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37560

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedeelte van een voormalige hoeve, thans opgenomen in een U-vormig geheel van recentere datum, waarvan het erf niet toegankelijk is.

Midden 18de-eeuws dienstgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op een plint van baksteen en silex; gesmeed ijzeren muurankers. Bakstenen dropmotief onder de dakrand.

In de noordgevel, ellipsboogvormig laad(?)venster in een vlakke, verankerde, kalkstenen omlijsting met negblokken en afgedekte sluisteen. Twee aangepaste vensters.

De zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en vlechtingen, uilengaten, metselaarstekens van gesinterde baksteen en een kleine, bakstenen rondboognis.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 18de-eeuws dienstgebouw van hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37560 (Geraadpleegd op )