erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
37569
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37569

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, gelegen op de hoek met de Sint-Evermarusstraat. Vijf + twee traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak. Gedateerd I.E./ 1833 op de rondboognis in de zijgevel.

Bakstenen gebouw met silexplint in de twee rechtse traveeën. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting met verankerde latei, oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag; recente vensters in de twee rechtse traveeën. Drie zoldervensters. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting.

De linker zijgevel is afgewerkt met aandak en vlechtingen; S-vormige muurankers; één venster als in de voorgevel; rondboognisje met datering.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37569 (Geraadpleegd op )