erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
37570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37570

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Uit drie door een bouwnaad gescheiden gedeelten bestaand breedhuis, vrij hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau. Telkens twee traveeën en anderhalve tot twee bouwlagen onder zadeldaken met verspringende nokhoogten. Kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, behouden in de twee linkse traveeën, met verbouwingen en aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Witgekalkte en beschilderde bakstenen gevels op een gepikte plint. Twee oorspronkelijke vensters op de benedenverdieping der eerste twee traveeën: getoogd, in een kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen; oorspronkelijk beluikt; erboven twee kleine, vierkante zoldervensters. Overige vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw, getoogd in een bakstenen omlijsting. Een in de tweede helft van de 19de eeuw aangepaste deur, getoogd in een bakstenen omlijsting met kalkstenen posten voorzien van sponningbeloop (hergebruikt materiaal ?).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37570 (Geraadpleegd op )