Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve gelegen op de hoek Beekstraat. Oude kern uit de 17de, begin 18de eeuw met latere aanpassingen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt. Doorgang via de inrijpoort in de zuidwestelijke straatvleugel, en via een ijzeren hek tussen de gebouwen der zuidoostvleugel aan de Beekstraat.

Zuidwestvleugel voorzien van een gecementeerde straatgevel. Inrijpoort in het linker gedeelte: hoge, verankerde korfboogpoort in een vlakke, hardstenen omlijsting met imposten, negblokken en sluitsteen (waarschijnlijk hergebruikt materiaal); oorspronkelijk hang- en sluitwerk met gedateerde deurklopper: 1810.

Aansluitend woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen. Gesmeed ijzeren muurankers. Getoogde vensters (tweede helft 19de eeuw). Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting (hergebruikt materiaal ?). In de rechter zijgevel met aandak bleef het beloop van de oorspronkelijke, lagere dakhelling bewaard.

Bij het woonhuis aansluitende stal, ten zuidoosten van het erf, vijf traveeën en anderhalve bouwlaag. Aangepaste vensters. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting met trap; oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht met houten roedeverdeling. Twee rechthoekige halfdeuren in gelijkaardige omlijsting. Aan dezelfde erfzijde, lagere stal uit een latere periode (eind 19de- begin 20ste eeuw) met getoogde bakstenen muuropeningen en rechthoekige deurtjes onder houten latei.

De noordoostvleugel omvat een vrijwel volledig recent gedeelte met rechts doorrit naar de velden.

In de noordwestvleugel, koestal met vensters uit verschillende perioden; drie oorspronkelijke rechthoekige halfdeuren in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Aansluitend in dezelfde vleugel, ruime dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw, voorzien van getoogde muuropeningen, een rechthoekige kalkstenen deur van hergebruikt materiaal en hoge, bakstenen rondboogpoort.

Bij de ingang aan de zijde der Beekstraat ligt een gesculpteerd, kalkstenen element (een kapiteel?).