Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve en erf

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve: omgeving

Beschrijving

Hoeve met oude kern en aanpassingen uit de eerste en tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gelegen rondom een rechthoekig, gekasseid erf, bereikbaar via een inrijpoort met duifhuis: twee getoogde bakstenen venstertjes in de voorgevel, een houten rondboognis en een rondboogpoort in een vlakke, kalkstenen omlijsting met negblokken; schamppalen. In de erfzijdegevel: duifhuis in een getoogde bakstenen opening.

In de noordwestvleugel, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Eerste bouwlaag uit begin 19de eeuw, bovenverdieping en dak uit eind 19de- begin 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Rechthoekige benedenvensters, oorspronkelijk beluikt, in een rechthoekige omlijsting met kalkstenen posten en hardstenen latei en lekdrempel; getoogde bakstenen bovenvensters; zoldervenster in een puntvormige gevelverhoging. Rechts ervan, wagenhuis voorzien van een rechthoekige poort onder houten latei.

Stallen in de noordoostvleugel; bakstenen laadvensters met hardstenen lekdrempels, halfronde benedenvensters; rechthoekige halfdeur in een vlakke, kalkstenen omlijsting; recente poort onder metalen I-balk. Gelijkaardige stallen in de zuidoostvleugel aan weerszij van de inrijpoort.

Ten zuidwesten, dwarsschuur in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen; ankerbalkgebint; verhoogde bakstenen stoel. Kapgebint bestaande uit een ankerbalkstandjuk en geschoorde nokstijl. Recente muuropeningen, behalve de rechthoekige poort in houten omlijsting.