Teksten van Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastorie ()

Deze voormalige pastorie dateert uit het eind van de 17de eeuw en onderging enkele aanpassingen in de 19de eeuw.

Beschrijving

Het betreft een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien schilddak met drie dakkappellen. Op het moment van de bescherming was de bakstenen gevel op een gepikte plint van silexblokken, witgekalkt. Inmiddels onderging de pastorie een restauratie, waarbij onder andere werkzaamheden, de voorgevel werd voorzien van een okergele kaleilaag. De pastorie heeft een verhoogde begane grond, vooraan twee keldergaten met diefijzers en smeedijzeren muurankers.

Wat de muuropeningen betreft zijn de bakstenen benedenvensters een aanpassing uit de 19de eeuw. De bovenvensters zijn wel oorspronkelijk. Het gaat om bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met negblokken, voorzien van sponningbeloop. De rechthoekige deur is omschreven in een geblokte, kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. De deur is vervaardigd uit 19de-eeuws houtwerk en heeft een bovenlicht met metalen roedeverdeling. De deur wordt voorafgegaan door een trap. In de bakstenen achtergevel is er op de verdieping nog één oorspronkelijk, rechthoekig raam met kalkstenen omlijsting met negblokken. Op het gelijkvloers bevinden zich aangepaste 19de-eeuwse ramen en deur.

Interieur

Het interieur bestaat op het gelijkvloers en de verdieping uit een centrale gang en links en rechts twee achter elkaar gelegen vertrekken en een trappartij. Er bevinden zich enkele sobere 18de-eeuwse schouwtjes met Delftse tegels en plafonds met moer- en kinderbalken.

Pastorietuin

Haaks op het hoofdgebouw bevindt zich een éénlagig bakstenen gebouwtje onder een zadeldak met pannen. Achter en naast de pastorie ligt een vrij groot perceel onbebouwde zone dat dienst doet als weiland en tuin. De grond van het perceel is verhoogd ten opzichte van de begane grond.

• Beschermingsdossier DL002102, Wilstraat 6: vml pastorie (S.n., s.d., digitaal dossier)

Auteurs:  Dubaere, Barbara

Pastorie ()

Voormalige pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met drie dakkapellen, uit eind 17de eeuw.

Witgekalkte bakstenen gevel op een gepikte plint van silexblokken; verhoogde begane grond; twee keldergaten met diefijzers. Gesmeed ijzeren muurankers. Aangepaste bakstenen benedenvensters. Oorspronkelijke bovenvensters: bolkozijnen in een kalkstenen omlijsting met negblokken, voorzien van sponningbeloop. Rechthoekige deur in een geblokte, kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst; 19de-eeuws houtwerk en bovenlicht met metalen roedeverdeling; trap.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda