erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37587

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, waarvan alleen de straatvleugel origineel is; alle dienstgebouwen aan erfzijde werden na een brand in 1977 volledig aangepast. De vleugel aan straatzijde omvat het woonhuis, de inrijpoort en stallen.

Bakstenen gebouw onder zadeldak, met oude kern uit de eerste helft van de 17de eeuw (silex plinten, S-vormige muurankers), aangepast in 1733 (gevelsteen: HDW/ 1733 aan erfzijde) en in de 20ste eeuw. Rondboogvormige inrijpoort in een verdiept gevelvlak; kalkstenen omlijsting met negblokken.

Het woonhuis is voorzien van een aantal oorspronkelijke vensters: rechthoekig in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, sommige getralied en oorspronkelijk beluikt (1733?).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37587 (Geraadpleegd op )