erfgoedobject

Sluizermolen

bouwkundig element
ID
37589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sluizermolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Watermolen op de Jeker. Sinds 1978 buiten bedrijf; in 1980-1981 wordt het molenrad verwijderd. Thans U-vormig geheel, het molenhuis, een diephuis, met aansluitend woonhuis (breedhuis) in de zuidvleugel, de L-vormige dienstgebouwen ten westen en ten noorden, haaks op het woonhuis. Kern naar verluidt van 1647: silex en mergelstenen delen, resten van vakwerkbouw; aanpassingen uit 19de, en 20ste eeuw. Witgekalkte bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldak, wolfsdak voor het molenhuis; twee bouwlagen.

Het molenhuis behield een aantal silex muurpartijen; het kapgebint is zichtbaar in de geveltop: een ankerbalkstandjuk met standjuktussenstijl, jukstijlschoren, blokkelen en regels. Rondboogdeurtje (17de eeuw) in een verankerde omlijsting van kalksteenblokken.

Woonhuis en stallen behielden eveneens silex muurpartijen; de muuropeningen werden alle aangepast.

Dwarsschuur buiten het erf, aan de Sluizermolenweg. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een bakstenen korfboogpoort met datering 1863.

Het binnenwerk bleef vrij gaaf bewaard: raderwerk, twee van de drie steenkringen, haverpletter, windas.

  • S.N., Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg, Watermolens Zuid-Limburg, Tongeren, s.a., p.37-38.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sluizermolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37589 (Geraadpleegd op )