erfgoedobject

Boerenburgerhuis van gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37594
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37594

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve uit de 17de eeuw en eerste helft van de 18de eeuw, de bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom het gedeeltelijk gekasseid erf. De dienstgebouwen zijn sterk aangepast.

Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), de voorgevel aan de straat. Late Maasstijl van de eerste helft van de 18de eeuw; de datering 1764 op de rondboognis boven de deur schijnt niet overeen te stemmen met de gevelordonnantie. Witgekalkte gevel op een gepikte bak- en mergelstenen plint. Dakrand op uitstekende daklijstbalkjes; rechthoekige vensters en bolkozijnen in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, getralied en oorspronkelijk beluikt. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting met tussendorpel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis van gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37594 (Geraadpleegd op )