erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
37605
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37605
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voorheen gesloten hoeve, heden U-vormig en in twee woningen gesplitst. Begin 19de eeuw, het recentere woonhuis van nummer 541 gedateerd 1893. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, gedeeltelijk gekasseid erf.

Oorspronkelijk woonhuis ten noordoosten, aan straatzijde; boerenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat). De gecementeerde voorgevel is voorzien van rechthoekige muuropeningen, op de eerste bouwlaag in geprofileerde kalkstenen omlijstingen, oorspronkelijk beluikt. De erfzijdegevel werd aangepast in de periode van de bouw van het tweede woonhuis.

De dienstgebouwen zijn mogelijk versteende vakwerkgebouwen. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei, enkele vensters en deuren in houten omlijsting.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De herkenbaarheid en ensemblewaarde van de oorspronkelijke hoeve is verloren gegaan. Het pand met huisnummer 539 is gesloopt en nummer 541 is verbouwd met nog ruïneresten van dienstgebouwen.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.