erfgoedobject

Hoevegebouwen

bouwkundig element
ID
37606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37606

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Waarschijnlijk oorspronkelijk één hoeve, de gebouwen gedeeltelijk aan de steenweg, gedeeltelijk rondom een voorheen gesloten erf (niet toegankelijk), daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw doch met oudere kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, nummer 555 sterk gerestaureerd en voorzien van een nieuw woonhuis.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Inrijpoort naast het woonhuis, in de vleugel aan straatzijde: rondboogpoort in een vlakke hardstenen omlijsting met negblokken en schamppalen; boven de poort, gevelsteen met datering AN X NO/ 1629/ en thans onleesbare initialen.

Woonhuis, thans in twee verdeeld, van zes traveeën en twee bouwlagen. Rechthoekige vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting; oorspronkelijk hang-, sluit- en houtwerk; bovenlicht met houten roedeverdeling

Links van het woonhuis, en in het verlengde ervan, dwarsschuur, voorzien van een rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoevegebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37606 (Geraadpleegd op )