erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
37613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37613

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een niet toegankelijk erf. Het L-vormig woonhuis aan de zuidwestzijde en een gedeelte van de dwarsschuur is ouder: mogelijk 17de eeuw, met aanpassingen uit eerste helft van de 18de eeuw.

Het woonhuis is een witgekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint, voorzien van S-vormige, gesmeed ijzeren muurankers. Bolkozijn in een geprofileerde kalkstenen omlijsting, oorspronkelijk beluikt (eerste helft van de 18de eeuw); rechthoekige deur in vlakke kalkstenen omlijsting.

Bakhuis, gedateerd op een gevelsteen 1805 (?) buiten het erf.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37613 (Geraadpleegd op )