Stadswoning met barok Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Gemeente Mechelen

• Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning met barok onze-Lieve-Vrouwebeeld

is beschermd als monument Stadswoning met barok Onze-Lieve-Vrouwebeeld

Beschrijving

Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bak- en zandstenen trapgevel (acht en negen treden en overhoeks topstuk) in traditionele stijl, uit de 16de-17de eeuw met latere aanpassingen. Licht getoogde bovenvensters, voormalige kruiskozijnen (zie zandstenen neggen en dubbele ontlastingsboog), in de 19de eeuw verlaagd en voorzien van arduinen lekdrempels. Tweeledige top met centraal luik onder latei op consooltjes; twee kleinere rechthoekige zijluiken; erboven rechthoekige luikgaten gedicht oculus. Verbouwde begane grond.

In het verlengde van de gecementeerde achterpuntgevel met aandak: lagere bak- en zandstenen bijbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Deels beschilderde achtertuitgevel met muurvlechtingen en overhoeks topstuk, voormalige kruiskozijnen en rechthoekige luikgaten.

Links op de bovenverdieping: barok Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op wereldbolvormige sokkel met statig gestileerd wolkendek, slang, engelenkopjes en banderol, met opschrift "Maria weest gegroet" toegeschreven Th. Verhaegen (18de-eeuws); veelhoekig baldakijn.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie