erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37621

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, thans L-vormig, uit de 19de eeuw. Op het woonhuis na grotendeels versteende vakwerkgebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Het erf is bereikbaar via een poortgebouw in de zuidoostgevel aan de straatzijde. Rechthoekige poort in een houten omlijsting.

Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag in stijl- en regelwerk met lemen (?) en bakstenen vullingen; ankerbalkgebint met zichtbare regels. Rechthoekige muuropeningen.

In het verlengde van het poortgebouw, dwarsschuur met varkensstal aangebouwd onder het doorgetrokken dakschild tegen de rechtse travee van de erfzijdegevel. Vakwerkbouw met bakstenen vullingen voor de straatgevel, de overige gedeelten zijn vrijwel volledig versteend. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rechthoekig, in een houten omlijsting.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37621 (Geraadpleegd op )