erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
37628
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37628

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenburgerhuis van het breedhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint, voorzien van rechthoekige muuropeningen in kalkstenen omlijsting, de vensters met een geprofileerde hardstenen lekdrempel. Deur met gietijzeren hek in het houtwerk (tweede helft 19de eeuw).

Het huis heeft een met een lage muur en hek afgesloten voortuin, waaraan ook een L-vormig stalgebouw ligt, aansluitend op de linker zijgevel van het woonhuis. Dit gedeelte, onder zadeldak (Vlaamse pannen), behield nog gedeeltelijk zijn stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37628 (Geraadpleegd op )