erfgoedobject

Hoeve Giberg

bouwkundig element
ID
37629
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37629

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Giberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Restauratie en inrichting als herberg zijn aan de gang. Hoeve met losstaande bestanddelen, oorspronkelijk bestaande uit een woonhuis en stallen in twee in elkaars verlengde liggende gebouwen ten zuiden van het erf, later uitgebreid met verschillende aanbouwsels en een alleenstaande dwarsschuur ten noorden, aan de ingang van het erf.

Het oudste gedeelte is het oorspronkelijke woonhuis van breuksteen en baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, voorzien van kalkstenen vensters met sponningbeloop, negblokken en duimen van de oorspronkelijke luiken; een bolkozijn in de achtergevel; verschillende vensters in deze gevel zijn aanpassingen in herbruikt oud materiaal. Rechthoekige kalkstenen deur met negblokken in de oostelijke zijgevel. De in oostelijke richting aansluitende stal heeft een oude kern uit dezelfde periode, doch werd grondig aangepast begin 20ste eeuw; uit deze periode dateren de getoogde bakstenen muuropeningen.

Bakstenen schuur met korfboogpoort, op de hardstenen sluitsteen gedateerd 1911, datering die waarschijnlijk eveneens verwijst naar de aanpassing van de stal en het toevoegen van de aanbouwsels aan het woonhuis.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

Op de hoek van Giberg en Vitschen bevindt zich een gietijzen kruisbeeld met de tekst: "Heer Gij komt met vrede Wie wandelt U tegemoet".
Auteurs : Xhonneux, Jean-Louis
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Giberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37629 (Geraadpleegd op )