erfgoedobject

Hoeve Kattenrot

bouwkundig element
ID: 37640   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37640

Juridische gevolgen

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, waarvan het woonhuis dateert van 1727 (datering deurlatei), de links aansluitende schuur en stal uit begin 20ste eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-1777) vermeld als Maison Cattenroth en aangeduid als een langgestrekte hoeve, gelegen in een ontgonnen enclave van het Bovenhoutbos.

Het woonhuis is een breedhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, de gevel voorzien van twee kalkstenen bolkozijnen uit de periode van de bouw: sponningbeloop, duimen en dubbele ontlastingsboogjes; twee recente, getoogde venters van baksteen. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting met afgeronde hoeken; op de latei een schildje met opschrift IHS/ 1727; oorspronkelijk houtwerk. Lager, bakstenen dienstgebouw onder zadeldak. Getoogde muuropeningen en korfboogpoort, alle van baksteen.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving

 • Is deel van
  Kattenroth

 • Omvat
  Geknotte haagbeuken op perceelsgrens

 • Omvat
  Kaphaag van haagbeuk

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Kattenrot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37640 (Geraadpleegd op 23-02-2020)