erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37641
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37641

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 20-12-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van 21-12-2017 tot 20-12-2018

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, de oude kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, de gebouwen gelegen aan een onregelmatig gevormd erf.

Ten noorden, het woonhuis: dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Alleen de benedenverdieping is oorspronkelijk: kalkstenen breuksteen op gecementeerde plint, voorzien van rechthoekige kalkstenen muuropeningen, de vensters oorspronkelijk beluikt.

Ten westen, stal van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarvan de voorgevel in stijl- en regelwerk bewaard bleef, op een hoge stoel van silexblokken; de vullingen zijn van recent materiaal. Rechthoekige houten muuropeningen.

Een schop onder zadeldak (Vlaamse pannen) verbindt dit gedeelte met een recenter dienstgebouw in het midden van het erf.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37641 (Geraadpleegd op 09-05-2021)