erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 37648   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37648

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Voormalige langgestrekte hoeve, vijf (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gerestaureerd. Stijl- en regelwerk op een gepikte, gecementeerde plint; gepikt ankerbalkgebint met horizontaal spijkerloos vlechtwerk met zichtbare regels; het kapgebint is een ankerbalkstandjuk met geschoorde nokstijl. Witgekalkte lemen vullingen, gedeeltelijk door bakstenen vervangen. De houten muuropeningen zijn aanpassingen; in de achtergevel bleef een houten bolkozijn bewaard.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

Tegen de noordelijke gevel van de hoeve staat een geleide perelaar. Het leifruit werd aangeplant in functie van de fruitproductie. Het is een welbepaalde beheersvorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geleid en gesnoeid. Het betreft hier een exemplaar met een mooie representatieve groeivorm door een goed en consequent uitgevoerde kunstsnoei.

Auteurs : Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum: 30-06-2011

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37648 (Geraadpleegd op 19-02-2020)