Herenhuis Rembert Dodoens

Beschrijving

Voormalig "huis Rembert Dodoens" (1517-1585), stadsgeneesheer van Mechelen en beroemde kruidkundige; heden verhuurd als dienstmagazijn aan het Mechels Miniatuurtheater. Vervallen toestand.

Breedhuis, dubbelhuistype van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen), bepleisterde en beschilderde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht op een arduinen sokkel links en een afgeschuinde zandstenen rechts. Oudere kern aangeduid door laatstgenoemde en zandstenen speklagen en hoekblokken, zichtbaar onder de afgebrokkelde pleisterlaag; muurankers. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, benedenvensters voorzien van rolluikkasten, rechts van luiken. Centrale korfboogdeur in grijsgeschilderde zandstenen omlijsting, geprofileerd beloop, imposten met dropmotief en een in de gekorniste druiplijst opgenomen sluitsteen. Boven de deur: arduinen gevelplaat met vermelding "Van 1554 tot 1574 woonde hier Rembert Dodoens, genees- en kruidkundige, geb. Mechelen 1517, gest. Leiden 1585."; houten kroonlijst.

Interieur: tien meter dieper dan de voorgevel bevindt zich een muur met rechts een bepleisterde zandstenen schouderboogdeur met geprofileerde rechtstanden imposten, aanzet van een gebroken gebogen fronton, krulmotieven in de zwikken, sluitsteen met bekronende bol op sokkel; onversierde achterzijde; links een rondboog van vroegere rondboogpoort. Voorts gietijzeren wenteltrap en balken met sloffen.

Tegen de achtergevel: 20ste-eeuwse L-vormige constructie gekenmerkt door ijzeren I-balken met rozetten.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde