erfgoedobject

Josephinehoeve

bouwkundig element
ID
37651
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37651
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonhuis, poortgebouw en aanpalende stallingen. Het woonhuis stortte in 1981 in. Het was een merkwaardig bakstenen breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil zadeldak, waarvan de oude kern werd aangegeven door het jaartal 1615 op een schouderstuk van de zijgevel. De rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting met bovenlicht was op de latei voorzien van het opschrift IHS 1773, en een gevelsteen droeg het jaartal 1781. Rechthoekige vensters in houten omlijsting, onder meer een bolkozijn.

In dezelfde huizenrij bevond zich voorheen een gebouw, gedateerd 1651, voorzien van kalkstenen kruis- en kloosterkozijnen met negblokken en een gelijkaardige, lage deur.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

Ten noorden van de hoeve ligt op een langgerekt perceel dat doorloopt tot aan de Kerkhofstraat een met prikkeldraad afgeschermde, beweide hoogstamboomgaard. De in vierkantsverband aangeplante boomgaard vertoont uitval.

Auteurs : Michiels, Marijke
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Josephinehoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37651 (Geraadpleegd op )